naar
Leeuwendeel

Restauratie en renovatie

In 1995 heeft de gemeente het eigendomsrecht overgedragen aan Alphons en onze zoon Vincent, ook beeldend kunstenaar. Zij hebben gezamenlijk het plan opgevat om de boerderij in zijn meest mogelijke originele staat terug te brengen, weliswaar aangepast aan de huidige normen. Bij de renovatie zijn, voor zover mogelijk, streekgebonden bouwmaterialen gebruikt, vaak afkomstig van sloopwerken in de omgeving. De oude varkensstallen zijn vervangen door twee schuren, een is het atelier van Alphons, de andere is het atelier van Vincent.

Aangezien de vermoedelijke oorspronkelijke eigennaam van de boerderij niet meer te achterhalen was, besluiten wij de boerderij een nieuwe naam te geven “LEEUWENDEEL”. Afgeleid van onze eigen familienaam. Bovendien heeft het woord ┤leeuwendeel┤ook nog de betekenis van “het leeuwendeel aan werkzaamheden om de boerderij te verwerven en weer te renoveren”.

Het dak van het pand werd opnieuw opgetrokken met handgemaakte en gekramde schenkelspanten. Op de oude hooizolder is een wooneenheid gemaakt met dakkapel voor Vincent en zijn gezin. De buitenkant van de boerderij is afgewerkt met knipvoegen. Dit zijn voegen, die aan twee kanten iets schuin zijn, het regenwater kan zo goed van de muur aflopen.
Bij werkzaamheden in het vroegere weiland achter de boerderij zijn resten gevonden van een waterput. Halve ronde houten delen, die zijn geschoond. Op het erf is een waterput  gegraven tot in het peil van het grondwater. Onderin die nieuwe put liggen de opgegraven oude delen als basis. Hierop is de nieuwe put gemetseld.
Rond de boerderij wordt het erf ingericht als beeldentuin.

In 2002 is ons de oorkonde uitgereikt van de STICHTING HUGO KOTESTEIN
als waardering voor het restaureren en behoud van een monumentaal pand.


De boerderij, Zuidzijde 28 te Bodegraven, is op 4 juli 1989 ge´nventariseerd in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP)
foto's renovatie
het hele verhaal